Justyna Sumisławska - relacja

Semestr zimowy III roku spędziłam w podparyskiej uczelni Université Paris 13 w ramach programu Erasmus+. Zajęcia wybrane przeze mnie prowadzone były w języku francuskim i hiszpańskim, ze względu na kierunek moich studiów na UwB. Atmosfera na zajęciach była dość przyjazna, ponieważ nauczyciele cieszyli się z obecności Erasmusów w swojej grupie i zawsze starali się służyć radą i pomocą. Uczelnia znajdowała się na przedmieściach Paryża, a ja mieszkałam w akademiku studenckim oddalonym od niej o parę przystanków autobusowych.

Jeśli chodzi o życie towarzyskie to wiele “wyjść kulturowych” organizowała grupa młodych absolwentów uniwersytetu z organizacji JEM Erasmus. To właśnie z nimi spełniłam jedno ze swoich marzeń i postawiłam swoje pierwsze kroki na paryskiej ziemi. Potem było już tylko lepiej, bo znajomych, doświadczeń i ciekawostek kulturowych przybywało z każdym wyjściem. Stereotyp Francuza “żabojada”? Nic bardziej mylnego, ponieważ większość Francuzów nie przepada za żabimi udkami, a spora część nie jadła ich nigdy w życiu! Swoją drogą, nie wiedzą co tracą bo ja spróbowałam i nawet mi smakowały.

W ciągu prawie 5 miesięcy spędzonych w obcym kraju, otoczona wspaniałymi młodymi ludźmi z całej Europy i świata, spędziłam najlepszy i najbardziej intensywny czas w moim życiu. Poza nauką znalazłam też czas na zwiedzanie Paryża, jego okolic, jak i szalone imprezy z różnymi ludźmi. Jednak musiałam tez stawić czoła wielu przeciwnościom losu jak i liczną “papierologią” (którą nota bene Francuzi uwielbiają), ale dzięki temu zwiększyłam jedynie moją pewność siebie i swobodę komunikowania się w obcych językach. Mogę nawet powiedzieć, że całe to doświadczenie rozbudziło we mnie chęć kontynuowania edukacji na uczelniach zagranicznych.

Podsumowując jednym zdaniem? Polecam każdemu korzystać z możliwości wyjazdów, jakie oferuje studentom uczelnia, bo naprawdę warto gonić za swoimi marzeniami i poznawać świat nie tylko poprzez książki, ale poprzez własne doświadczenia.

Justyna Sumisławska
(Język francuski stosowany, z hiszpańskim)

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.