Podstawowe akty prawne określające funkcjonowanie pomocy materialnej dla studentów:
Student może ubiegać się o następujące świadczenia:
Wszystkie ww. formy pomocy materialnej (poza stypendium Ministra) są przyznawane na podstawie wniosku złożonego przez studenta.
Wnioski o stypendium socjalne, zapomogę oraz stypendium rektora należy składać przez Usosweb.
W sprawie wniosku o stypendium dla osób z niepełnosprawnością proszę kontaktować się telefonicznie z Sekcją ds. Wsparcia Osób ze Szczególnymi Potrzebami UwB, numer telefonu: 85 745 78 89.
Wypłata przyznanych świadczeń pomocy materialnej następuje nie wcześniej niż w ostatnim tygodniu każdego miesiąca, wyłącznie na konto bankowe, którego student jest właścicielem lub współwłaścicielem (nie osobą upoważnioną).
Decyzja o przyznaniu świadczenia pomocy materialnej wygasa z ostatnim dniem miesiąca, w którym student został skreślony z listy studentów lub z innego powodu utracił prawo do świadczenia.
Student przebywający na urlopie nie może ubiegać się o stypendia z funduszu stypendialnego (z wyłączeniem stypendium rektora). Student, któremu stypendium zostało przyznane przed rozpoczęciem urlopu nie traci do niego prawa.
Przypominamy!!! Student, który studiuje równocześnie na kilku kierunkach studiów może otrzymać: stypendium socjalne, stypendium dla osób niepełnosprawnych, zapomogę i stypendium rektora tylko na jednym, wskazanym przez siebie kierunku studiów.
Student nie może pobierać stypendium jeżeli:
Student może podlegać odpowiedzialności dyscyplinarnej, jeśli:
Nienależnie pobrane świadczenia z funduszu stypendialnego podlegają zwrotowi.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.